Een week is niet lang genoeg!

Elke Frankrijkkenner weet, dat je via Brussel – Luxemburg – Nancy en Dijon supersnel naar de Zuid-Franse zon rijdt en dat doen de meeste mensen dan ook. En dat is jammer, want er is zoveel meer…!
Wie in de buurt van Langres, halverwege Nancy en Dijon, van de snelweg gaat, belandt in een heuvelachtige streek, die met z’n weidse vergezichten, smalle weggetjes, verspreide dorpjes, groene weilanden en uitgestrekte bossen doet denken aan Zuid-Noorwegen. Een geweldige plek voor (race-) fietsers, mountainbikers en wandelaars dus!
Liefhebbers van kunst, geschiedenis en gezellige terrasjes kunnen hun hart ophalen in de vele kleine en grote steden in de omgeving. En voor wie liever het water opzoekt: het Lac de la Liez bij Langres heeft een heerlijk zandstrand en talloze sportmogelijkheden en is daarmee bij uitstek geschikt voor kinderen van elke leeftijd.
Bovenop een heuvel, midden in dit schitterende gebied, ligt Rougeux. In dit lieflijke dorpje wonen Nico en Nell Boersma, een Nederlands echtpaar dat de afgelopen tien jaar keihard heeft gewerkt om twee aan elkaar grenzende monumentale boerderijen te redden van de ondergang.
De verbouwing van de metershoge stallen is nog lang niet klaar, maar beide woonhuizen zijn inmiddels zorgvuldig omgetoverd tot prachtige woningen, ‘met behoud van de authentieke details’. Dus: dikke muren, oude balken en originele stenen vloeren, maar wél een schitterende moderne – zéér compleet ingerichte – keuken!
Wij hadden het geluk om in september een week te mogen genieten van No. 26. Toen we ‘s avonds laat aankwamen, stonden Nico en Nell al klaar bij de stal naast het huis, waar we de auto konden parkeren. In de enorme open haard op No. 26 brandde een knapperend houtvuur, de (geweldige!) bedden waren opgemaakt en in de badkamer hing een hele serie handdoeken klaar. Op tafel een grote stapel met informatie over de omgeving, een schaal walnoten en een heerlijke fles wijn kortom: een heel warme welkom!
En verder?
No. 26 heeft op dit moment drie slaapkamers, maar in de toekomst zullen dit er ongetwijfeld meer worden. Aan de achterkant van het huis liggen twee zonnige terrassen en een enorme tuin op het zuiden met een groot grasveld met picknicktafel. Overal in de tuin groeien druiven, frambozen, bramen en diverse fruitbomen en het uitzicht: dat is onovertroffen…
Eigenaren Nico en Nell zijn on-Nederlands gastvrij, maar de privacy van hun gasten vinden ze nog veel belangrijker. Wie behoefte heeft aan absolute rust, ziet ze dus alleen bij aankomst en vertrek! Voor de mensen die wél vragen hebben staan ze altijd klaar voor tips en advies en omdat ze al zolang in Rougeux wonen, kennen ze veel leuke plaatsen die niet in de officiële folders staan. Als je eens iets anders wil, is het dus zeker slim om van die kennis gebruik van te maken.
Reken er in dat in dat laatste geval wel op dat een week vakantie bij lange na niet genoeg is – wij komen in elk geval binnenkort heel graag terug op No. 26!